zaterdag 26 december 2015

Please consult with your doctor before trying KIVA chocolate.

KIVA CONFECTIONS




 

 HOW DO KIVA MAKE THIS CHOCOLATE?

The finest chocolate begins with the best beans. We acquire our chocolate from a source that selects cocoa beans from around the world for their quality to deliver a premium chocolate experience. The percentage of cacao in the chocolate is derived from the cocoa bean and excludes any other flavors or additives, natural or artificial. We use 54% Cacao Semisweet for our dark chocolate bars and KIVA Terra bites, while our milk chocolate bars are made with a minimum of 34% Cacao. Our chocolate contains only the purest, natural ingredients delivering an indulgent, velvety smooth taste without the strong flavor of cannabis.

Not available for the moment at my shop, but who knows, maybe in the near future, any volunteers?

vrijdag 25 december 2015

Cacao in Afrika en Azië

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen ter wereld. Het merendeel exporteren ze ook weer, maar dan als chocolade, cacaoboter of -poeder. De productie van cacao in Afrika en Azië laat vaak te wensen over: let op het keurmerk om kinderarbeid te voorkomen.



Door de productie van cacao gaat tropisch woud verloren. Bovendien zijn de omstandigheden waaronder arbeiders in de cacao werken vaak slecht. Er zijn zelfs berichten van slavernij. Maar het kan ook anders. Biologische cacaoproducten zoals chocoladerepen, zijn geproduceerd zonder kinderarbeid en slavernij en zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

Keurmerken op cacao
Biologische cacaoproducten dragen het EKO-keurmerk. Deze zijn gemaakt zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, en er komt geen slavernij en kinderarbeid bij kijken

De cacao gebruikt voor EKO-chocolade en andere cacaoproducten komt van coöperaties in Latijns-Amerika en Afrika, die er een eerlijke prijs voor hebben ontvangen.

Cacao voor chocolade van Max Havelaar komt van coöperaties in Latijns-Amerika en Afrika, en is gegarandeerd zonder kinderarbeid en slavernij gemaakt. Maar Max Havelaar stimuleert ook milieuvriendelijke productie.

Milieugevolgen cacao
Verreweg de belangrijkste milieubelasting van cacao zit in de productie. De teelt van cacao tast het tropische regenwoud aan, waardoor de biodiversiteit daalt.

Een cacaoaanplant blijft zo'n 20 jaar productief. Daarna moet de boer voor nieuwe aanplant vaak uitwijken naar onontgonnen bosgebied.

8 miljoen hectare bos weg
Geschat wordt dat de productie van cacao tot nu toe heeft bijgedragen aan het verlies van 8 miljoen hectare tropisch woud. De gebieden met de juiste omstandigheden voor de teelt van cacao, zijn juist de gebieden waar de tropische diversiteit aan planten en dieren het hoogst is. Cacaobonen komen voornamelijk uit West-Afrika, meer dan de helft komt uit Ivoorkust. Andere, meer grootschalige leveranciers zijn Brazilië, Maleisië en Indonesië.

In Brazilië was cacaoteelt de belangrijkste oorzaak voor het verdwijnen van de Atlantische kustwouden. In Indonesië draagt cacaoteelt in midden-Sumatra en op Sulawesi bij aan ontbossing. Ook in Kameroen lopen bossen gevaar.

Cacao telen in een zogeheten gemengd systeem - als schaduwgevend gewas temidden van het bestaande bos - beschermt de natuur en biodiversiteit juist.



Beter aanpakken: cacaoteelt die natuurbehoud helpt
Het kan ook anders. De cacaoteelt kan namelijk een rol spelen in het behoud van natuur en biodiversiteit. Kleine bedrijven telen cacao vaak in een zogeheten gemengd systeem, als schaduwgevend gewas temidden van het bestaande bos. Er zijn cacaobedrijven die zo natuurgebieden beschermen.

Bestrijdingsmiddelen
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen op cacao is in Afrika (waar Nederlandse cacao voornamelijk vandaan komt) beperkt. De middelen die gebruikt worden zijn wel erg schadelijk.

1 m3 cacaobonen zorgt voor 10 m3 afval en bijproducten (zoals vruchtvlees, doppen en pulp) 

Afval van cacaobonen
Telkens als er 1 m3 cacaobonen geproduceerd is, zijn er ook 10 m3 afval en bijproducten (zoals vruchtvlees, doppen en pulp) ontstaan. Dat kan leiden tot vervuiling. Cacaodoppen worden in Nederland nuttig gebruikt als biobrandstof voor energiecentrales en als bodembedekking in tuinen.



Arbeidsomstandigheden
Cacao is in West-Afrika een belangrijke bron van werkgelegenheid en inkomsten. Toch worden kinderen ingezet bij de productie, want boeren kunnen nauwelijks leven van de opbrengsten van de cacao. Er zijn zelfs berichten over kindslavernij. Veel kinderen voeren gevaarlijke taken uit, zoals werken met pesticiden en grote kapmessen.

Begin deze eeuw begon de internationale cacao- en chocolade-industrie met het Harkin-Engel protocol, dat kinder- en slavenarbeid op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust moet terugdringen. Dat heeft nog niet geleid tot zichtbare verbetering.


Welles-nietes
Volgens de cacaosector zelf zijn er geen aanwijzingen voor slavernij en gaat het in de meeste gevallen van kinderarbeid om kinderen die meehelpen met andere werkende gezinsleden. Daar is de International Labour Organisation (ILO) het niet mee eens; ILO stelt dat er wel aanwijzingen zijn van slavernij.



woensdag 16 december 2015

This pricey treat is actually good for the planet.

What the heck is shade-grown cacao? This pricey treat is actually good for the planet.
In Ecuador’s Amazon region, above the banks of the swirling Aguarico River, Luis Chamba grows cacao - the basis of chocolate and cocoa butter - on his family’s tiny finca.
The furrowed, football-shaped cacao pods flourish under a steamy canopy of banana trees, balsam, cedar, and other local plants. Chickens strut and cluck, and a dog naps under the house on stilts that Chamba shares with his parents and his sister.
This farming method, known as “shade-grown,” is touted by premium chocolatiers. But why is it good for the environment?
A review of 16 studies from Africa and South America found that shade-grown cacao promotes biodiversity (a variety of species in an ecosystem), improves soil fertility, provides a habitat for plant and animals, and creates corridors between forests that migratory birds and insects travel along.
Among large chocolate growers, this traditional method has given way to the more profitable cultivation of a single crop in a clear-cut field with little or no-shade cover. However, research shows that this method of farming leads to major losses in carbon storage compared to natural forests. Shade-grown cacao has a greater potential for the long-term storage of greenhouse gases in soil, tree stumps, branches and roots, and surrounding vegetation.
Shade-grown cacao sequesters about 60 percent of the carbon of a natural, native forest, while monoculture holds only about 30 percent. (Higher rates of sequestration are better, in terms of mitigating global warming.)
Shade-grown farms, with their diversity of crops, are also more resilient to changes in weather and to market fluctuations, says the University of Missouri's Francisco Aguilar, the study’s co-author. It’s a low-cost, relatively easy to maintain production system, compared to monoculture plantations that rely on chemical fertilizers and pesticides.
Cacao originated in Ecuador, one of the most biodiverse countries in the world. Today, it exports 95 percent of its cacao and is the largest grower of the aromatic beans used in fine chocolates - the kind that wins international competitions and is stocked in gourmet markets.
In Ecuador, 90 percent of the cocoa production comes from small-scale, shade-grown systems. “Farmers grow their food for their families but it's also good for cacao when there are other crops,” said Leonor Zambrano of Minga del Cacao, an initiative that prunes cacao trees on farms smaller than 10 hectares.
A 2012 study found that an increase in shade levels would not only benefits biodiversity, but also boost Ecuadorian farmer incomes. Larger shade trees reduce weed growth, cutting down on the farmer’s labor.
There’s an optimum balance, researchers say. Too much shade does hurt productivity. But farmers might be willing to plant a denser canopy if they could sell fruit from their shade trees, or if they could get premium rates for biodiversity-friendly chocolate.
Green and Black’s, a British gourmet chocolate maker, recommends that its growers plant shade trees to protect cocoa trees from excessive sun and heat and regulate moisture, as well as protect biodiversity. Likewise, Pacari, an Ecuadorean chocolate maker, sources its cacao from farmers who plant hardwoods and banana, papaya, and citrus trees, an environment that that brings out "the underlying flavors that make fine chocolate such a delight for the palette," said co-founder Santiago Peralta.
On Chamba’s finca, birds twitter overhead. He splits open a cacao pod with a machete and I suck on the luscious, honey-sweet fruit that surrounds the seed that will be dried, roasted, and transformed into chocolate. Delicious, from tree to bar.
Vanessa Hua reported from Ecuador on an International Reporting Project fellowship. Her work has appeared in the New York Times, New Yorker online, Salon, San Francisco, The Washington Post, The Atlantic, and Newsweek, among other publications. Her short story collection is forthcoming. 
Correction: This post has been corrected to amend a typo in the original headline, which confused "cocoa" with "cacao".
original post on: https://www.washingtonpost.com/

zaterdag 5 december 2015

Gault & Millau is mooie publiciteit


Vermelding in Gault & Millau is mooie publiciteit voor mijn klanten

Patisserie Vercruysse in de Doorniksewijk 115 in Kortrijk werd opgenomen in de speciale Gault & Millau gids voor patissiers en chocolatiers. Chocolatier Geert Vercruysse (50) valt die eer al voor de derde keer te beurt. Eerder dit jaar scoorde hij ook al hoog in het referentiewerk The Chocolate Tester van Georg Bernardini.

Op de vermelding in de gids Gault & Millau reageert Geert heel nuchter. “Vooral voor mijn klanten vind ik het een mooie publiciteit. Zelf hecht ik er niet zoveel belang aan. De waardering die ik van de klanten krijg over mijn kwaliteitsvolle producten, is voor mij heel belangrijk. Ik ben wel tevreden met de erkenning.”

Origine chocolade

Al 26 jaar maakt en verkoopt deze Kortrijkse chocolatier met passie en veel liefde voor het vak origine chocolade. “Het is belangrijk dat klanten in de chocolade de oorsprong en de echte smaak van cacaobonen proeven. Ik zweer bij een kleinschalige aanpak waardoor ik mijn ziel kan leggen in een product. Tree-to-bar is de nieuwe beweging in de chocoladewereld waar ik een groot voorstander van ben. Zelf werk ik nooit met Belgische chocolade, want dit is een industrieel massaproduct geworden. Toch heeft ons land nog een sterke reputatie als chocoladeland. Via sociale media heb ik een wereldwijd netwerk, bestaande uit diverse kleine cacaoproducenten die op een eerlijke manier cacao verbouwen en er een hoogstaand chocoladeproduct van maken, uitgebouwd. Op die manier smaak en proef je in deze chocolade de herkomst van de cacaobonen.”

donderdag 3 december 2015

New Selections Chocolates December 2015

NEW SELECTION DECEMBER 2015



PACARI 70% RAW

KALLARI SACHA 63% orange essential oil

MAROU 65% single origin

MAROU 76% BARIA hot spicy

ORIGINAL BEANS 80% blend and raspberries

MENAKAO 44% Madagascan vanilla and nibs

RAINFOREST ORGANICS 80%

THE GRENADA CHOCOLATE COMPANY 71% sea salt

ORIGINAL BEANS 42% and caramelised nibs

MADRE 55% spiced coconut pecan

HOYA VERDE 58%

MADECASSE 70% COCOA