Ervaring Wijn & chocoladeproeverij 14 feb 2012
Een prachtige combinatie en
een fantastische smaakbeleving.
Dit is een avond met dubbel plezier, want wie weigert de mogelijkheid om de beste kwaliteit chocolade te proeven met zorgvuldig geselecteerde wijnen?
U kunt natuurlijk ook genieten van de talrijke soorten en gefascineerde interessante feiten van chocolade net als wijn bevat chocolade antioxidanten die dienen als antidepressiva!
Chocolade is eveneens rijk aan ijzer en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid, De proeverij biedt niet alleen een aangename smaak, ook voelt u zich zowel alert en gelukkiger achteraf;-) Het combineren (pairen) van wijn met chocolade is een onderzoeksuitdaging voor zowel oenophiles en chocoholics. Ieders smaak gehemelte is anders, maar er zijn een paar goede parameters te volgen:
Licht, romige chocolade
(melk) moet worden gekoppeld met lichtere wijnen.
Donkere, rijke en krachtige
chocolade moet met full-bodied-krachtige wijnen worden gekoppeld.
Zoete wijnen in het
bijzonder zijn een goede aanvulling op chocolade, bijvoorbeeld wijnen met
druivensoorten zoals Rousanne, Syrah en Grenache, zoals Côte du Rhône,
Châteauneuf-du-Pape, Bandol, evenals zware Siciliaanse wijnen en andere
zuidelijke Italiaanse wijnen die noties van cacao in de mond onthullen tijdens
proeverijen.
Dit zijn slechts
richtlijnen, geen regels. Een ander belangrijk feit om te onthouden is dat de
wijn een beetje zoeter, zachter mag zijn dan de chocolade; anders zal je
eindigen met een zure of bittere smaak.
Speciaal voor vanavond enkele suggesties voor
pairings, geslaagd of niet laat het je vooral niet aan het hart komen maar
geniet van deze exclusieve chocolade met of zonder wijn ;-)
http://www.champagneetiennedoue.com/
http://www.lukeringredients.com/en/productos/cacao
2 / San Giovanni della Sala (wit droog)
Felchlin Rio Huimbi
42% Ecuador
Bij aanvang is deze melk
chocolade sterk gemarkeerd door de
cacao, vergezeld van het aangename van
volle melk . Het beslaat een boog van fijne toffee en subtiele mout smaken in
een levendige wisselwerking. De voortdurende gewaarwording van nootachtige
boter en een nauwelijks waarneembare, vleiende zoetheid is duidelijk in
evenwicht
http://www.antinori.it/eng/vini/vini_scheda.php?tit=sangiovannidellasala&anno=2010&ID=609
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=355
3 / La Bernardine Chateauneuf-du -Pape (wit vettig krachtig)
Felchlin Sambirano
Madagascar 64% 72h
Evenwichtig en fruitige
cacao, gecombineerd met een lichte hazelnoot geroosterd aroma, maakt indruk
door toetsen van bessen. Het traditionele zachte productieproces brengt de
subtiele vrucht, aangevuld met een vleugje kruidnagel en ceder in een lange
finish harmonieus en volledig tot zijn recht.
http://www.chapoutier.fr/chateauneuf-du-pape,la-bernardine,rouge,vin,3.html
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=353
4 / Tenuta La Fuga , Brunello de Montalcino (rood krachtig)
Felchlin Esmeraldas
“Arriba Nacional” Ecuador 72% 72h
De cacaosmaak wordt
versterkt door de intense koffie en drop, hier
maakt de Arriba een onvergetelijke ervaring voor de zintuigen. Door het
traditionele zachte productieproces verkrijgt men een sterk boeket van gedroogde pruimen, die is
aangevuld met een licht, bijna bloemrijk vleugje cassis op het langdurige
aanhouden van cacaonoties.
http://www.tenutefolonari.com/tenute/la_fuga/Tenute_LaFugaITA.aspx
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=362
5 / Moscado
d'Asti Piemonte (wit zoet)
Felchlin Cacao Cru
Hacienda Elsevia Rep. Dom. 42% 30h BIO
Een harmonieuze
room-caramelsmaak met milde zure noties van
Elvesia cacao. Het traditionele
zachte productieproces zal een vleugje rijpe bananen discreet aan het licht
brengen, ondersteund door mout, noten en kruidige vanille.
http://www.deliwijn.nl/moscato-d-asti.html
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=260
6 / Banyuls Les Clos
de Paulilles (rood zoet)
Felchlin Cacao Cru
Hacienda Elsevia Rep. Dom. 74% 72h BIO
De stijlvolle, sterke
cacao speelt rond die van de delicate tonen van zwarte thee en milde tabak. De
traditioneel zorgvuldige verwerking helpt de chocolade aan een fruitige
nasmaak, aangekondigd door verfrissend aroma's van sinaasappel, in een finale van
grapefruit die lange tijd blijft aanhouden.
http://www.clos-de-paulilles.com/cpl-2000.php?CatID=2&ArtID=61
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=131
Met dank aan Dany en Kristien die ons de avond voorzagen van deze lekkere wijnen.
" I hope to inspire you! "