Dominicaanse Republiek Grand Cru Hacienda Felchlin
Een beetje geschiedenis:
Toen hij op 5 december 1492 op het eiland Hispanolia aanlegde, was het de missie van Christopher Columbus om een snellere route naar Indië te ontdekken. Hij dacht zeker niet dat hij een gebied zou ontdekken waar 500 jaar later het aantal cacaobomen snel toenemen en die bovendien de 1e producent van de Caraïben zou worden. De eerste plantages van de Dominicaanse Republiek dateren uit 1643, maar pas in de 19e eeuw nam de cacaoteelt een echte vlucht. Het eiland combineert een ideaal klimaat (constante temperatuur en een goede verdeling van de regen) met vruchtbare gronden en weinig ziektes door haar insulaire positie. De Dominicaanse cacao heeft lang een slechte reputatie gehad. In feite werd alleen de cacao Sanchez geteeld, een niet-te weinig- gefermenteerde cacao, slecht gedroogd en weinig aromatisch. Er werden banden aangeknoopt met lokale producenten om een cacao met een betere kwaliteit te krijgen, waarin volledig de aroma's van de Dominicaanse cacao tot uiting komen. De bonen van deze betere cacao fermenteren meer dan vijf dagen in een kist en drogen vervolgens langzaam in de zon om daarna een mengeling van karakteristieke aroma's te onthullen.
Toen hij op 5 december 1492 op het eiland Hispanolia aanlegde, was het de missie van Christopher Columbus om een snellere route naar Indië te ontdekken. Hij dacht zeker niet dat hij een gebied zou ontdekken waar 500 jaar later het aantal cacaobomen snel toenemen en die bovendien de 1e producent van de Caraïben zou worden. De eerste plantages van de Dominicaanse Republiek dateren uit 1643, maar pas in de 19e eeuw nam de cacaoteelt een echte vlucht. Het eiland combineert een ideaal klimaat (constante temperatuur en een goede verdeling van de regen) met vruchtbare gronden en weinig ziektes door haar insulaire positie. De Dominicaanse cacao heeft lang een slechte reputatie gehad. In feite werd alleen de cacao Sanchez geteeld, een niet-te weinig- gefermenteerde cacao, slecht gedroogd en weinig aromatisch. Er werden banden aangeknoopt met lokale producenten om een cacao met een betere kwaliteit te krijgen, waarin volledig de aroma's van de Dominicaanse cacao tot uiting komen. De bonen van deze betere cacao fermenteren meer dan vijf dagen in een kist en drogen vervolgens langzaam in de zon om daarna een mengeling van karakteristieke aroma's te onthullen.
Grand Cru Hacienda Felchlin
Around 200 years ago, Swiss emigrants settled on the peninsula Samanà, in the
Dominican Republic. They founded the plantation “Hacienda Elvesia” and began
cultivating Criollo and Trinitario cacao. Soon the aromatic fruits became a much
soughtafter raw material for well known European Chocolatiers. In order to
facilitate the transport of the heavy bags, Swiss pioneers built a railway -
from the plantation to the port of Cano Hondo. The plantation is based on the
principle of sustainable agriculture in harmony with nature. The hacienda is
administered by Ramon Lopez (cultivation) and Marco Lee (fermentation and
quality control).
Elvesia République Dominicaine 74% - 72 h
Cru Hacienda couverture made of noble cacao from the Hacienda Elvesia, Dominican Republic
This couverture is certified organic and RAC
(Rainforest Alliance Certificate).
Flavour profile:
The elegant, rich cacao flavour is entwined with tender tones of black tea and mild tobacco notes. The traditional, gentle processing method (72 hours conching) releases in this exceptional chocolate a fruity note, which is complimented by a hint of refreshing orange flavour and a pleasant grapefruit sharpness, leading to a long-lasting and festive finish.
Both couvertures Elvesia's 74% & 42% available in our shop in small 100g portions.
source: http://new.felchlin.com/
Flavour profile:
The elegant, rich cacao flavour is entwined with tender tones of black tea and mild tobacco notes. The traditional, gentle processing method (72 hours conching) releases in this exceptional chocolate a fruity note, which is complimented by a hint of refreshing orange flavour and a pleasant grapefruit sharpness, leading to a long-lasting and festive finish.
Elvesia République Dominicaine 42% - 30h
Cru Hacienda couverture made of noble cacao from the Hacienda Elvesia, Domincan Republic
This couverture is certified organic and RAC (Rainforest
Alliance Certificate).
Flavour profile: A harmonious cream, caramel aroma compliments the lightly acidic Elvesia cacao note of this mild chocolate. The traditional, gentle processing method (30 hours conching) beautifully unfolds a hint of ripe banana. The finish is enhanced through spicy vanilla and malt notes.Both couvertures Elvesia's 74% & 42% available in our shop in small 100g portions.
source: http://new.felchlin.com/