Ervaring Wijn & chocoladeproeverij 14 feb 2012




Een prachtige combinatie en een fantastische smaakbeleving.

Dit is een avond met dubbel plezier, want wie weigert de mogelijkheid om de beste kwaliteit chocolade te proeven met zorgvuldig geselecteerde wijnen?
U kunt natuurlijk ook genieten van de talrijke soorten en gefascineerde interessante feiten van chocolade net als wijn bevat chocolade antioxidanten die dienen als antidepressiva! 
Chocolade is eveneens rijk aan ijzer en mineralen die goed zijn voor onze gezondheid, De proeverij biedt niet alleen een aangename smaak, ook voelt u zich zowel alert en gelukkiger achteraf;-) Het combineren (pairen) van wijn met chocolade is een onderzoeksuitdaging voor zowel oenophiles en chocoholics. Ieders smaak gehemelte is anders, maar er zijn een paar goede parameters te volgen:

Licht, romige chocolade (melk) moet worden gekoppeld met lichtere wijnen.
Donkere, rijke en krachtige chocolade moet met full-bodied-krachtige wijnen worden gekoppeld.
Zoete wijnen in het bijzonder zijn een goede aanvulling op chocolade, bijvoorbeeld wijnen met druivensoorten zoals Rousanne, Syrah en Grenache, zoals Côte du Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Bandol, evenals zware Siciliaanse wijnen en andere zuidelijke Italiaanse wijnen die noties van cacao in de mond onthullen tijdens proeverijen.

Dit zijn slechts richtlijnen, geen regels. Een ander belangrijk feit om te onthouden is dat de wijn een beetje zoeter, zachter mag zijn dan de chocolade; anders zal je eindigen met een zure of bittere smaak.

Speciaal voor vanavond enkele suggesties voor pairings, geslaagd of niet laat het je vooral niet aan het hart komen maar geniet van deze exclusieve chocolade met of zonder wijn ;-)


http://www.champagneetiennedoue.com/
http://www.lukeringredients.com/en/productos/cacao
2 / San Giovanni della Sala (wit droog)
Felchlin Rio Huimbi 42% Ecuador
Bij aanvang is deze melk chocolade  sterk gemarkeerd door de cacao,  vergezeld van het aangename van volle melk . Het beslaat een boog van fijne toffee en subtiele mout smaken in een levendige wisselwerking. De voortdurende gewaarwording van nootachtige boter en een nauwelijks waarneembare, vleiende zoetheid is duidelijk in evenwicht

http://www.antinori.it/eng/vini/vini_scheda.php?tit=sangiovannidellasala&anno=2010&ID=609
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=355



3 / La Bernardine Chateauneuf-du-Pape (wit vettig krachtig)
Felchlin Sambirano Madagascar 64%  72h
Evenwichtig en fruitige cacao, gecombineerd met een lichte hazelnoot geroosterd aroma, maakt indruk door toetsen van bessen. Het traditionele zachte productieproces brengt de subtiele vrucht, aangevuld met een vleugje kruidnagel en ceder in een lange finish harmonieus en volledig tot zijn recht.

http://www.chapoutier.fr/chateauneuf-du-pape,la-bernardine,rouge,vin,3.html
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=353



4 / Tenuta La Fuga,  Brunello de Montalcino (rood krachtig)
Felchlin Esmeraldas “Arriba Nacional” Ecuador 72%  72h
De cacaosmaak wordt versterkt door de intense koffie en drop, hier  maakt de Arriba een onvergetelijke ervaring voor de zintuigen. Door het traditionele zachte productieproces verkrijgt men een  sterk boeket van gedroogde pruimen, die is aangevuld met een licht, bijna bloemrijk vleugje cassis op het langdurige aanhouden van cacaonoties.

http://www.tenutefolonari.com/tenute/la_fuga/Tenute_LaFugaITA.aspx
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=362



5 / Moscado d'Asti  Piemonte (wit zoet)
Felchlin Cacao Cru Hacienda Elsevia Rep. Dom. 42%  30h  BIO
Een harmonieuze room-caramelsmaak met milde zure noties van  Elvesia cacao. Het  traditionele zachte productieproces zal een vleugje rijpe bananen discreet aan het licht brengen, ondersteund door mout, noten en kruidige vanille.

http://www.deliwijn.nl/moscato-d-asti.html
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=260



6 / Banyuls Les Clos de Paulilles (rood zoet)
Felchlin Cacao Cru Hacienda Elsevia Rep. Dom. 74%  72h   BIO
De stijlvolle, sterke cacao speelt rond die van de delicate tonen van zwarte thee en milde tabak. De traditioneel zorgvuldige verwerking helpt de chocolade aan een fruitige nasmaak, aangekondigd door verfrissend aroma's van sinaasappel, in een finale van grapefruit die lange tijd blijft aanhouden.

http://www.clos-de-paulilles.com/cpl-2000.php?CatID=2&ArtID=61
http://new.felchlin.com/index_de.php?TPL=25000&x25000_ID=131
Elvesia_d_Default.jpg



Met dank aan Dany en Kristien die ons de avond voorzagen van deze lekkere wijnen.
" I hope to inspire you! "

Populaire posts