maandag 20 mei 2013

Geen melk

Veel mensen denken dat ze een voedselallergie hebben, terwijl dat niet het geval is. Er is vaak alleen sprake van voedselintolerantie. Dat het voor een ander voor het ander wordt aangezien, is niet zo gek, de verschijnselen lijken erg op elkaar.
Wat is het verschil? Een intolerantie heeft niets met je immuunsysteem te maken. Neem bijvoorbeeld de intolerantie voor lactose. Dat is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt. Om die te kunnen verteren, heb je het enzym lactase nodig. Dat splitst lactose in ons darmkanaal in twee kleinere suikers die in het bloed worden opgenomen. Mensen met lactoseintolerantie missen dit enzym of ze maken er te weinig gebruik van.
Lactose kan dan niet gesplitst worden, en dus ook niet in je bloed worden opgenomen, zodat het in je darmen blijft. Daar  is het een prooi voor bacteriën, die het vergisten. En dat zorgt voor overlast van gassen, buikpijn en darmkrampen.