Een koud koud kunstje
sorbet van aarbei, appel en citroen
Op een stokje, in een beker of in een hoorntje: sorbet is altijd fris. Zelfgemaakte sorbet is niet alleen overheerlijk, je kan ook alle mogelijke combinaties maken die je niet kant-en-klaar kan kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Sorbets zijn de voorloper van alle ijsbereidingen. Er zijn tal van omstreden verhalen in omloop over wie ze nu heeft uitgezonden: waren het de Chinezen, de Arabieren of toch de Romeinen? In de eerste eeuw voor Christus werden in China al ijskelders uitgegraven in de bodem. Blokken ijs werden in de winter opgeslagen in holen en bedekt met eikenblad en stro, om in de zomer dranken en spijzen gekoeld te kunnen nuttigen. De Romeinen waren fervente liefhebbers van ijsbereidingen en mengen sneeuw uit de bergen met fruit, hars, rozenwater of honing. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Het woord sorbet komt trouwens oorspronkelijk van het Arabisch 'sherbet': gekoelde zoete siroop met gehakt ijs. Het woord is via het Turks en het Frans in het Nederlands beland. In Azië gebruikte men in de dertiende eeuw de techniek van het kunstmatig bevriezen door water en salpeper te mengen. Deze methode met bijhorende ijsrecepten is vermoedelijk door Marco Polo naar het westen gebracht. Vanaf de zestiende eeuw is ijs de lekkernij van de Europese adel. Pas vanaf 1850 leerde ook Jan met de pet het kennen, wat vooral te danken is aan de Italiaanse immigranten. De ijsrecepten werden intussen alsmaar rijker, zoeten en vetter. Voor de bereiding van een sorbet wordt in tegenstelling tot roomijs echter niet gebruik gemaakt van melkproducten of eieren. Sorbets zijn dan ook luchtiger en licht verteerbaar. Granita's zijn korreliger dan sorbets omdat het mengsel geschraapt en niet gedraaid wordt. Sherbets, ten slotte, lijken ook op sorbets, maar bevatten zuivel. In de traditionele Franse keuken worden sorbets gebruikt om de mond te verfrissen tussen twee gangen. Ze brengen een verrassende afwisseling in het menu. Sorbet's zijn veelal een tussendoortje of een zalig dessert.
sorbet van limoen