Tree-to-Bar uit het hart van Kameroen.


Sur un terroir unique situé sur de la chaine montagneuse de cinq anciens volcans (Oku, Bamboutos, Manengouba, Mongo ma Ndemi et Etindé), se fabriquent dans L'Atelier des 5 Volcans, des tablettes de chocolat millessimés par recolte, le tout, à la main.

Chaque tablette est une palette unique de saveurs associées aux arômes d'Afrique tels que la vanille fraiche de Madagascar ou l'Arabica du Noun: Cru Haut Penja 70%, Reserve du Dja 66% et Vanille Fraiche, Reserve du Dja 66% et Arabica du Noun, Reserve du Dja 62%.

In de binnenlanden van Kameroen, te midden van oude slapende vulkanen, ligt een klein chocoladefabriekje. Het is van de Franse chocolatière Laetitia Paravisini. Daar maakt zij met haar team chocolade van cacao van eigen plantages. Op de leest van Franse wijnmakers geschoeid, koestert ze hun cacaoplantages. Één wat zuidelijk in het land, het jungle-groene Réserve du Dja, en Haut Penja, meer richting kust.
Met zorg wordt de cacao geteeld, met zorg wordt gefermenteerd en met liefde en passie wordt chocolade op artisanale manier gemaakt.

Laetitia en enkele vh team die de artisanale chocolade maakt.

Zijzelf en twee andere vrouwen maken de chocolades. De arbeidsomstandigheden zijn uitstekend (o.a. zeer goede medische zorg, scholen, vakbond, vervoer van en naar het werk, leningen aan de medewerkers die huis of grond willen kopen, bonussen en premies).
De chocolademakers zijn ook getraind in het veld, dus weten hoe cacao geteeld wordt, gesnoeid en gefermenteerd.
Want net als bij de wijnmaker geldt, je moet je wijngaard kennen. Verse bonen worden handgeselecteerd. Alleen de goede bonen worden gebruikt bij fermentatie en verder verwerkt.

Herkomst van de cacao komt van twee eigen plantages wat zeer belangrijk is voor Laetitia.

Laetitia Paravisini is opgeleid patissier en uitgebreid ingewijd in de wereld van cacao en het maken van chocolade. Dat deed ze onder andere in Zuid-Amerika. Toen zij in 2013 in Kameroen kwam, waren veel cacaoplantages verlaten. De boeren kregen gewoonweg te weinig betaald. Ze zijn palmolie en rubber gaan telen. Leatitia nam het beheer van twee verlaten plantages, waaronder Dja, over en wekte ze weer tot leven. Ze werkt met twintig mensen op het land en in het atelier die en passant opgeleid worden in het telen, oogsten, fermenteren en drogen. En natuurlijk het maken van puike chocola. Door in Kameroen chocolade te maken blijft immers veel meer inkomen in dat land.


foto van de chocolade die bij ons te koop is in de winkel.


Deze cacao met frisse en plantaardige aroma’s vermengt zich met een van de beste Arabica-koffiesoorten uit Kameroen, die groeit tussen meren en bergen in de Noun. Cacao- en koffiebonen worden langzaam vermalen door het granieten wiel voor een delicate smaak.


Deze chocolade is gemaakt van de cacao die groeit langs de rivier Dja, aan de rand van een van Afrika’s grootste natuurgebieden, het Reservé de faune du Dja. De groenheid zit in de chocola, met een plantaardig aroma van appel, groene olijven en kruiden.


De cacao van de oevers van de rivier Dja, met haar frisgroene, kruidige smaak, is vermengd met op het laatst toegevoegde echte Bourbon-vanille uit Madagaskar. Dit vormt een intense smaaksensatie.


Een vintage uit Kameroen, uit de Haut Penja. De nevelen die om de slapende vulkanen van Penja hangen, komen uit de cacaoplantage op de helling. De rijke vruchtbare grond geeft de mooie fruitige smaak van vanille, zwarte bessen en kastanje aan deze reep.


locatie van de plantages in Kameroen.

Meer informatie op hun prachtige website: L'atelier des 5 vulcans.
Gratis proeverij van deze chocolade www.patisserievercruysse.be


Populaire posts