Chocolade pro's: Heilzame effecten. deel 3
Heilzame effecten
Aan het gematigde gebruik van chocolade kunnen een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven worden. Maar dit enkel op voorwaarde dat we genieten van de chocolade zoals die in de volgende paragraaf beschreven is! Bepaalde gustige effecten van chocolade werder al door klinische studies onderbouwd, terwijl andere nog hypothetisch zijn en steunen op grote antioxiderende werking die uitgaat van flavanolen.
Een overzicht:
- Hart- en bloedvaten: vooral dankzij de flavanolen helpt de chocolade de onderliggende oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten, nl. atherossclerose, af te remmen. Bij inname van 40g g cacao per dag is er een significante afname van de aan atherosclerose gerelateerde ontstekingsmerkers in het bloed, zoals het C-recreatief proteïne waar te nemen. Men zag ook dat 40 g chocolade (met 70% cacao) per dag zorgede voor minder "dik" bloed met minder kleverige bloedplaatjes en dat door de significante toename van de elastciteit zorgde voor een grotere gemiddelde diameter van de kransslagaders van het hart. Naast het verhogen van HDL-cholesterol en het verlagen van LDL-chocolesterol, remt cacao vooral de oxidatie van cholesterol tot de slechte oxycholesterol. Reeds vanaf 7 g cacao per dag of 30 mg polyfenolen ziet men dat chocolade een bloeddrukverlagende werking uitoefent bij verhoogde bloeddrukwaarden. Een grote meta-analyse van verschillende studies besluit dat boven een bloeddruk (bovendruk) als de diastolische bloeddruk (onderdruk) verlaagd worden. Die werking dankt chocolade vooral aan het feit dat de antioxiderende flavonolen en bioflavonoïden de werking verlengen van het bloedvatverwijdende stikstofmonoxide (NO).
- Nierwerking: steunend op een betere doorbloeding van de fijne nierbloedvaten door de flavanolen en mede ook door de methylxanthines theobromine en theofyline, ziet men dat chocolade de glomerulaire filtratie verhoogt en dus mild diuretische of urinedrijvende werking heeft.
- Gezichtsvermogen: op basis van een betere doorbloeding van de fijne oogbloedvaten, merkt men fat de contrasten beter worden wwargenomen en dat de tijd nodig voor het vaststellen van een bewegingsrichting, korter wordt.
- Zenuwstelsel: vermoedelijk meer op basis van de amfetamineachtige component fenylethylamine, is aangetoond dat chocolade zorg voor een meer optimistische instelling. Vooral op basis van de methylxanthinentheobromine, cafeïne en theofyline (die ondermeer de afscheiding van adrenaline stimuleren) heeft chocolade een tonifiërende of opwekkende werking bij vermoeidheid en slaperigheid. Dankzij het hoge gehalte aan magnesium (het antistressmineraal) en de neurotransmittor serotonine werkt chocolade ontspannend.
- Huid: op besis van de antioxiderende werking, mag van chocolade gesteld dat ze helpt te beschermen tegen de UV-straling van de zon en dat ze vroegtijdige huidveroudering helpt te voorkomen, mede door de cacaoboter bevordert ze de hydratie van de huid.
- Degeneratieziekten zoals kanker en diabetes: hoewel hier nog veel bevestigende studies nodig zijn, lijkt het erop dat de polyfenolen helpen de daling van kankercellen afremmen (onder meer bij borstkanker en kanker van de dikke darm) en het ontwikkelen van nieuwe bloedvaten in het kankerweefsel afremmen (antiangiogenetische werking). Cacaopolyfenolen zouden de insulineresistentie verminderen bij prediabetes type 2.
volgende en laatste deel: De contra's...