Ecuador Grand Cru Rio Huimbi, Arriba Felchlin.
Een beetje geschiedenis:
De eerste cacaobomen zouden verschenen zijn in de hoge vallei van het Amazonegebied. Na verloop van tijd zouden de cacaobonen, die werden verspreid door de beken of dieren, de kustvlakten van Ecuador bereikt hebben. Beschermd tegen de komst van andere cacaobomen door de Andesketen is één soort zich beetje bij beetje gaan onderscheiden: de Nacional cacaoboom. Het kust gebied van Ecuador heeft een zacht en vochtig klimaat alsmede een rijke grond, twee factoren die al zeer vroeg de ontwikkeling van de cacaoteelt mogelijk hebben gemaakt. De Spaanse koloniën die in de 17e eeuw in Ecuador aanwezig waren zagen er een bron van verrijking in en besloten daarom gecultiveerde oppervlakten te ontwikkelen. Aangezien het aantal te cultiveren gronden afnam, plantten zij steeds hoger (arriba in het Spaans) en gingen langs de rivier Guaias omhoog in de richting van het Noorden. Gaandeweg heeft het woord arriba zijn naam gegeven aan de typische florale aroma's van de bonen van de Nacional.
De verwerkingsmethodes en de korte fermentaties zijn parallel aan elkaar ontwikkeld om de tere florale aroma's te behouden bij de afronding van de cacaoaroma's (samentrekkende werking). Dit geheel, bestaande uit de omgeving van Ecuadoraanse vlakten, mengeling van de Nacional en de Forastero en de lokale deskundigheid, vormt een unieke streek die aan de basis staat van deze subtiele en zeldzame florale aroma ontwikkeling.
De eerste cacaobomen zouden verschenen zijn in de hoge vallei van het Amazonegebied. Na verloop van tijd zouden de cacaobonen, die werden verspreid door de beken of dieren, de kustvlakten van Ecuador bereikt hebben. Beschermd tegen de komst van andere cacaobomen door de Andesketen is één soort zich beetje bij beetje gaan onderscheiden: de Nacional cacaoboom. Het kust gebied van Ecuador heeft een zacht en vochtig klimaat alsmede een rijke grond, twee factoren die al zeer vroeg de ontwikkeling van de cacaoteelt mogelijk hebben gemaakt. De Spaanse koloniën die in de 17e eeuw in Ecuador aanwezig waren zagen er een bron van verrijking in en besloten daarom gecultiveerde oppervlakten te ontwikkelen. Aangezien het aantal te cultiveren gronden afnam, plantten zij steeds hoger (arriba in het Spaans) en gingen langs de rivier Guaias omhoog in de richting van het Noorden. Gaandeweg heeft het woord arriba zijn naam gegeven aan de typische florale aroma's van de bonen van de Nacional.
De verwerkingsmethodes en de korte fermentaties zijn parallel aan elkaar ontwikkeld om de tere florale aroma's te behouden bij de afronding van de cacaoaroma's (samentrekkende werking). Dit geheel, bestaande uit de omgeving van Ecuadoraanse vlakten, mengeling van de Nacional en de Forastero en de lokale deskundigheid, vormt een unieke streek die aan de basis staat van deze subtiele en zeldzame florale aroma ontwikkeling.
Cacao Rio Huimbi
The cooperative APROCANE has been delivering high quality cacao beans to
Schwyz for several years. APROCANE includes 600 farmers and their families which
are mainly descendents from escaped African slaves that can be found spread
across 22 municipalities. The cacao originates from the province Esmeraldas, in
the catchment area a several rivers and primarily the hinterland of the river
Wimbi (Huimbi).
Rio Huimbi 62%
Grand Cru couverture from “Nacional” noble cacao originating in Rio Huimbi, Esmeraldas, Ecuador
Flavour profile: An accent is set through the harmonious fruity cacao flavour. Ripe pink grapefruit and blood orange notes elegantly express the fresh fruitiness, eventually being replaced with a distinctive dried pear aroma. The subtle tone of pepper accompanies the smooth and silky long lasting finish.
Rio Huimbi 42%
Grand Cru couverture from “Nacional” noble cacao originating in Rio Huimbi, Esmeraldas, Ecuador
Flavour profile: The prelude to this milk chocolate is characterised by a strong cacao flavour supplemented through a pleasant milk note. A spirited interplay of fine caramel and discreet malt aromas adds distinction to the taste experience. The prolonged finish is complimented by a nutty butter note with a caress of sweetness.Cacao Arriba
The cooperative APROCANE has delivered high quality cacao beans to Schwyz for
many years. APROCANE consists of over 600 cacao farmers and their families,
spread over 22 municipalities. The majority of the farmers are descendents of
runaway African slaves. The cacao originates from different cantons in the
province of Esmeraldas. Esmeraldas is Ecuador’s most northern province and
boarders on Columbia.
Arriba 72% - 72h
Grand Cru Couverture made of “Nacional“ noble cacao Arriba from the region, Esmeraldas, Ecuador
Flavour profile: The cacao flavour is enhanced through the intensive coffee and liquorice notes, making Arriba an unforgettable experience for the senses. The traditional, gentle processing method (72 hours conching) develops a powerful prune bouquet, which finishes with a light, almost flowery black currant note.
Rio Hiumbi and Arriba couvertures are available in our shop in small 100g portions.
source: http://new.felchlin.com