Mignonetten eten voor de wetenschap.

Wie twee maanden lang gratis chocolade wilt eten, kan terecht in het universitair ziekenhuis van Antwerpen.

Welk effect heeft chocolade op de bloeddruk en de vaatwand? De dienst cardiologie van het UZA gaat het uitzoeken met de hulp van een groep vrijwilligers. Die moeten (pure) chocolade lusten zegt onderzoeksleidster Hilde Heuten.
Wat gaat u onderzoeken?
"We vermoeden dat flavonoiden, dat zijn de bestanddelen van cacao en chocolade, heilzaam op de vaatwand inwerken. Ze zouden zo de bloedruk verlagen. Dat willen we bewijzen door vrijwilligers twee manden lang chocolade te laten eten die extra verrijkt is met flavonoiden. Als controle eet een andere groep vrijwilligers twee maanden lang gewone chocolade. En dan gaan we meten wat er met hun bloeddruk gebeurt."
Hoeveel chocolade moeten de vrijwilligers eten?
"Elke dag twintig gram: zo'n twee mignonetten, of honderd calorieën."
De studie loopt twee maanden. Doet chocolade de bloeddruk werkelijk zo snel zakken dat je in die tijd effect kan zien?
"We meten de bloeddruk vijf keer in de studie, zo volgen we de evolutie op de voet. We verwachten een daling van enkele millimeter kwikdruk te zien. Iemand met een aanvankelijke bovendruk van 14 komt dan rond de 13.5 uit".
Twee maanden lang gratis chocolade eten. Zit zo'n studie niet meteen vol?
"Tientallen mensen hebben zich al gemeld. Maar we kunnen nog een dozijn vrijwilligers tussen 56 en 65 gebruiken. Voorwaarde is wel dat ze flink wat overgewicht hebben - een BMI van 30 of meer. Bij elkaar willen we 56 mensen in de studie."
Zesenvijftig proefpersonen onderverdeeld in twee groepen. Kun je daar wel een statistiek op trekken?
"Dat is vooraf nagekeken door twee statistici. Eentje van ons eigen ziekenhuis, eentje van Callebaut, het bedrijf dat de chocolade voor het onderzoek levert."
Vreest u niet dat Callebaut eerder commerciële dan wetenschappelijke bedoelingen heeft?
"Ik denk niet dat dit louter commercieel te bekijken is. De studie voldoet aan strenge wetenschappelijke eisen. Ze wordt dubbelblind en gerandomiseerd uitgevoerd: de vrijwilligers noch wij weten wie welke chocolade krijgt. Die informatie is verzegeld, het zegel wordt pas aan het eind van de studie verbroken."

dit artikel verscheen in de Standaard van 19 oktober 2012
redactie Hilde van den Eynde

mijn reactie:
Het brengt me aan het lachen, men krijgt niet eens voldoende mensen bij elkaar voor een wetenschappelijk onderzoek in het UZA. Misschien heeft dit te maken met de gekozen chocolade!
Men kan mij eens vragen als proefkonijn, ik eet reeds jaren heel wat meer chocolade per dag maar dan van uitzonderlijke kwaliteit, maar ik heb nog een nadeel mijn BMI ligt stukken te laag dank zij echte chocolade :-)
Vercruysse Geert

Populaire posts