Ananda Ecuador Chocolate


Het is eindelijk nog wat te warm om een nieuwe chocolade in ons assortiment toe te voegen, maar laat de zomer maar duren de echte chocoladeliefhebbers zijn deze die zelf bij zomerse temperaturen kunnen genieten van een heerlijke chocolade.

Flavours: Blisfull Banana, Bye Bye Sugar!, Chia Chic, Coffee Break, Incredible Inca, Mentally Mint, Pure Extase, RAW Nibs Royale.
Alle chocolades bevatten 70% tot 80% cacaomassa.
Duurzaam verpakt in biologische afbreekbare folie, het doosje is gemaakt van rietsuikervezels, waardoor geen bomen hoeven worden gekapt, en de inkt is plantaardig. Biologisch en dus goed voor jou, de boeren en de natuur.

Toen ik gecontacteerd werd om eens de Ananda chocolade te proeven was ik eerlijk gezegd nogal argwanend omdat het nogmaals een chocolade was van Ecuador. Er komt precies geen einde aan de chocolade producerende cacaoboeren, was mijn eerste indruk.
Toch maar herzien mijn eerste mening, na het proeven van enkele van hun tabletten was ik aangenaam verrast. Ook hun betrokkenheid met de cacaoboeren is een opsteker voor alle partijen.
De cacao die wordt gebruikt in Ananda Chocolate is afkomstig van ‘Unión y Progeso’: een coöperatie van cacaoboeren die onderdeel uitmaakt van de overkoepelende associatie UNOCACE.
 
Het distributiecentrum van ‘Union y Progeso’.
De marquesinas om de cacao te drogen
Biologische arriba cacao.

De cacaobonen zijn speciaal op smaakprofiel geselecteerd, omdat verschillende regio’s in Ecuador specifieke smaakprofielen hebben. Dit is het gevolg van verschillen in klimaat en milieu. De cacao van Union y Progreso is te typeren als een bloemachtige & fruitige cacao.

Eén van de cacaoboeren is Walter. Zijn ouders hebben al 66 jaar een cacaoplantage.
Walter is erg blij dat hij zich in 2002 aansloot bij UNOCACE: hij krijgt een hogere prijs voor zijn cacao en heeft nu een stabieler inkomen. De prijs die UNOCACE betaalt ligt zelfs een stuk hoger dan de fairtrade minimumprijs die Max Havelaar stelt. Dit komt omdat wij (Amigos International) behoorlijk meer betalen voor de goede kwaliteit. Van de Fair Trade-premium heeft de associatie
nieuwe, zogenoemde marquesinas aangekocht: stellingen om de cacao te laten drogen. Dit komt de
kwaliteit van de cacao en zodoende ook de smaak van de chocolade ten goede!

Walter werkt samen met zijn broer op het land waar hij ook bananen en sinaasappels verbouwt. Juli
en juni zijn de drukste maanden op de cacaovelden. Dit komt omdat er in die periode veel monilia-rot
voorkomt: een schimmelziekte die wel 70 tot 80% van de teelt kan aantasten. Aangezien er geen
chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, moet er naar andere oplossingen worden gezocht.
Voorloper op dit gebied is collega Washington.
Washington is een groot voorstander van het verbouwen van biologische cacao: 'Het is beter voor mens en milieu'. Om de monilia-rot te bestrijden is het belangrijk dat er biodiversiteit is op de cacaovelden. 'Daarom kweekt hij hier naast cacao ook avocado, sinaasappel en bananenplanten. Zo heeft de schimmel minder kans om toe te slaan.' Een bijkomend voordeel is dat men niet helemaal afhankelijk is van de cacao, maar dat de andere vruchten ook kunnen worden verkocht op de lokale markt.


Foto's en informatie met goedkeuring en dank door Marianne van Lankvelt, Amigos International

Populaire posts