Waarom een snijtest?

Een guillotinetest in Finca Nahuatancillo, Guatemala. Credit: Melvin Morales.

Hoewel nog steeds in het land van oorsprong, worden een aantal tests uitgevoerd op cacao. Producenten onderzoeken de kwaliteit van hun verwerking, van de gistkast tot het einde van de droogperiode, door geur. Na drogen worden cacaomonsters geroosterd en wordt een smaakprofieltest uitgevoerd met cacaolikeur (dit wordt gemaakt door de geroosterde bonen tot een pasta te malen).

Snijtests worden gebruikt om de gezondheid van cacaobonen te evalueren. Ze zijn ook een manier om te beoordelen of een partij cacao correct is gefermenteerd.

Katrien Delaet, mede-eigenaar van Silva Cacao, vertelt dat een snijtest "de bonen in tweeën snijdt met het doel het gistingsniveau te analyseren," en dat het een manier is voor producenten om te evalueren "problemen die kunnen zijn opgetreden, zoals een plaag of gebreken als gevolg van ongedierte. '

Producenten controleren ook of de kiem en zaadlob van de bonen (het witte web in rauwe cacaobonen) zijn afgestorven en kijken uit naar grijswitte sporen van schimmel. Als de bonen zijn ontkiemd of schimmel hebben, kunnen ze niet worden gebruikt.

bron: https://www.silva-cacao.com/

Populaire posts