Het potentieel van natuurlijke cacao in tijden van covid-19

Niet alleen is het onmiskenbare vermogen van dit voedsel om ons beter te laten voelen, het is ook het product met de hoogste hoeveelheid antioxidanten per gram. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog eens een goed prebioticum

Foto: Unsplash / @ brondia.

Dit zijn geen gemakkelijke tijden voor ons allemaal. Het is de moeite waard dat de regering de kleintjes zojuist een opluchting heeft gegeven door met volwassenen de straat op te gaan, maar de meesten van ons blijven, zowel uit verplichting als geweten , opgesloten in onze huizen om Covid-19 mogelijk te maken. zo min mogelijk burgers treffen. Het in stand houden van sociale afstand is (zoals we zien) fundamenteel om de besmettingscurve af te vlakken en dus het gezondheidssysteem niet te verzadigen, waardoor een betere zorg voor alle coronaviruspatiënten mogelijk is . Maar dat betekent niet dat ons moreel dagelijkse slagen te verduren heeft die met de dag moeilijker te verdragen zijn. Het is hierwaar chocolade in het spel komt , met name in zijn puurste vorm: cacao.

Het is een voedingsmiddel waarvan veel experts denken dat het je helpt om je beter te voelen . Cacao is een product met veel voordelen voor onze gezondheid, dankzij het hoge gehalte aan een soort antioxidanten, flavonoïden genaamd . Daarom kunnen we cacao opnemen in het kader van een uitgebalanceerd dieet (als we het combineren met andere activiteiten die bij een gezonde levensstijl horen).

Als we tijdens quarantainetijden besluiten om dit voer aan ons dieet toe te voegen, dan moeten we allereerst bedenken dat het ondanks de enorme hoeveelheid aan heilzame stoffen ook een van de voedingsmiddelen is met het hoogste vetgehalte. Om ons een idee te geven, volgens de database van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), cacao bevat, voor elke 100 g , 13 van vetten , wat zich vertaalt in 228 kcal. Houd er rekening mee dat dit verwijst naar het ongezoete. Als we deze smaakmaker toevoegen, schiet de figuur naar nog hogere waarden. Als algemene regel is het ook enigszins moeilijk om echte natuurlijke cacao te vinden, omdat het meeste van wat voor ons beschikbaar is, een chemisch proces heeft doorlopen dat alkalisatie wordt genoemd. 

Het gebruik van natuurlijke cacao wordt aanbevolen voordat het alkalisch wordt gemaakt, omdat het degene is die al zijn eigenschappen behoudt en meer voordelen voor het lichaam biedt, omdat het, in tegenstelling tot de andere, niet is onderworpen aan chemische processen. Het is lichtbruin , bitter en maakt klontjes bij menging met vloeistoffen.

"Cacao die een chemisch alkalisatieproces heeft ondergaan, vermindert het polyfenolgehalte aanzienlijk", legt dr. Maria Izquierdo , hoogleraar Voeding en bromatologie aan de Universiteit van Barcelona, ​​uit . Hoe groter de alkalisatie, hoe groter het verlies aan polyfenolen: volgens verschillende onderzoeken wordt bij een matige alkalisatie tot 78% van deze verbindingen vernietigd. 

Ze onderscheiden lijkt een gecompliceerde taak, hoewel er enkele trucs zijn die erg handig kunnen zijn: donkerbruin is alkalisch , licht en bitter is het echte natuurlijke . Het is datgene waarnaar we koste wat het kost moeten zoeken als we willen profiteren van de eigenschappen ervan.

Waarom cacao?

Het antwoord is heel simpel: het is het voedsel met de hoogste hoeveelheid flavonoïden per gram dat er bestaat. " Ze helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die verantwoordelijk worden geacht voor het verouderingsproces en het optreden van sommige ziekten ", zegt dr. Maria Izquierdo.

Talrijke wetenschappelijke studies hebben de voordelen van cacao op cardiovasculair niveau aangetoond. Onder andere is bekend dat het regelmatig drinken van natuurlijke cacao helpt bij het voorkomen van hoge bloeddruk. Volgens deze klinische onderzoeken draagt ​​het dagelijks innemen van 200 mg natuurlijke cacaoflavonoïden bij aan het behoud van een goede endotheliale functie , het weefsel dat het binnengebied van de bloedvaten bekleedt. Deze hoeveelheid komt ongeveer overeen met de introductie van 6 gram natuurlijke cacao in de dagelijkse voeding.

Natuurlijke cacao kan ook de concentratie en het geheugen verbeteren , vooral die uitvoerende functies van onze hersenen. Maar dat is niet alles: op gastro-intestinaal niveau hebben recente studies aangetoond dat natuurlijke cacao een gunstige prebiotische werking heeft voor de darmflora . Het consumeren van natuurlijke cacao zou de verhouding tussen goede en schadelijke bacteriën in de darmflora kunnen helpen verhogen. Met andere woorden, de polyfenolen in cacao werken positief samen met de bacteriën in onze darmen.

Zoals we eerder in Alimente hebben besproken, is het in stand houden van een gezonde darmflora (de reeks nuttige bacteriën die in ons spijsverteringskanaal wonen) essentieel voor onze gezondheid, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van vitale chemische processen voor ons die helaas niet we kunnen het alleen doen. Een van de belangrijkste is de afbraak en eliminatie van bilirubine (een bijproduct van de vernietiging door onze lever van rode bloedcellen die te 'oud' zijn om zijn taak van zuurstoftransport naar cellen te kunnen blijven vervullen).

Dit is de reden waarom, als we niet overtuigd zijn van de voordelen die cacao biedt voor onze gezondheid vanwege het hoge gehalte aan antioxidantmoleculen, we er zeker van kunnen zijn dat de functie ervan in onze darm een ​​correcte symbiotische relatie heeft met de microbiota. Het is fundamenteel.

Door Alvaro Hermida  23-04-2020 


Populaire posts